Vier van onze museumspecialisten zijn aan de slag gegaan bij Naturalis! Ze zijn hier werkzaam als registratiemedewerker in het archief en voor de natuurhistorische collectie.
Archief
Prachtige prenten uit de 18de en 17de eeuw, zeldzame sterren- en landkaarten het ligt allemaal in het archief van Naturalis. Robrecht van Gent en Rimke van der Bij zijn twee van de museumspecialisten die werken met deze bijzondere collecties. Ze werken aan de registratie van objecten in WorldCat, een online bibliografische databank. Meer dan 72.000 bibliotheken zijn aangesloten waardoor de gegevens online geraadpleegd kunnen worden voor onderzoek. Robrecht is hier bezig met het registreren van oude vlinder prenten. Hiervoor doet hij onderzoek naar soorten vlinders en kijkt hij wanneer de prent gemaakt is. Sommige prenten zijn nog met de hand ingekleurd!
Vaak komt Rimke tijdens haar werkzaamheden objecten tegen die ze nooit eerder heeft gezien. Zo zijn er bijzondere oude astrologische kaarten die het heelal weergeven en kaarten waarop oude scheepsroutes zijn aangegeven. Ze categoriseert de kaarten en kent ze een nummer toe aan de hand waarvan de waarde binnen de collectie wordt bepaald. Nummer één heeft hierin de meeste waarde, nummer drie de minste. De kaarten met nummer één blijven binnen de collectie van Naturalis. De kaarten met nummer drie komen in aanmerking voor afgestoten of schenking aan een museum met een meer passende collectie.
Natuurhistorische collectie
Een grote hoeveelheid gedroogde boom- en plantonderdelen uit de botanische collecties is waar Eva Zoetemeijer aan werkt. Meestal zijn dit onderdelen die in het veld gevonden zijn door botanici. Zij leggen in een kort bijschrift toe wat de precieze vindplaats, soortnaam en leefomstandigheden zijn geweest van de plant. De vindplaatsen zijn verspreid over de gehele wereld. Af en toe krijgt ze een onderdeel van een geheel nieuw gevonden plantensoort te zien. Alle informatie van de bijschriften wordt door Eva dan in het collectieregistratiesysteem gezet, voorzien van een barcode zodat de informatie digitaal gevonden kan worden. De informatie is vaak met de hand opgeschreven wat het soms lastig maakt om te begrijpen wat er staat. “Maar gelukkig leer je een handschrift snel herkennen” geeft Eva aan.
Naast het bijwerken van de collectie-informatie worden ook duplicaten in de collectie uitgezocht. Daardoor kunnen die plantonderdelen in de toekomst overgedragen worden aan andere (botanische) instellingen. Op die manier worden uiteindelijk meerdere collecties verrijkt, dus een nuttige klus!
Ben je enthousiast geworden na het lezen van de ervaringen van onze museumspecialisten? Klik dan op onderstaande button voor ons actuele vacature aanbod!